Veel gestelde vragen

Hulp bij installatie

Licentie code in bestandsnaam

Wijzig de bestandsnaam na het downloaden niet. In de bestandsnaam zit namelijk de licentiecode die nodig is om de software correct te installeren.

Installatie onder Linux/Mac

De Boekverkenner kan gebruikt worden op o.a. Linux en Mac computers door gebruik te maken van Wine. Downloaden en installeren gebeurt dan op de reguliere wijze. Bij het starten van de boekverkenner wordt de Firebird service echter niet automatisch gestart en zal de melding "Kon geen verbinding maken met de database. Start de computer opnieuw op." verschijnen. Firebird moet daarom handmatig gestart worden voor het gebruik van de Boekverkenner. Hiervoor kunt u de volgende stappen uitvoeren;

Eenmalige stappen

  • Open een terminal venster
  • Ga naar de Firebird RelSQL installatie directory onder Wine (standaard: cd ~/.wine/drive_c/Program Files/RelSQL/Firebird/bin)
  • Zet de Firebird service uit met: wine instsvc r -n RelSQL

 

Stappen uit te voeren voor ieder gebruik Boekverkenner

  • Open een terminal venster
  • Ga naar de Firebird RelSQL installatie directory onder Wine (standaard: cd ~/.wine/drive_c/Program Files/RelSQL/Firebird/bin)
  • Start de Firebird programmatuur in applicatie mode met: wine fbserver -a
Het scherm moet open blijven staan tijdens het gebruik van de Boekverkenner.

  • Start de Boekverkenner en/of het Toetjesboek.

Er bestaat native versies voor Firebird op de diverse platformen, maar u kunt dan geen gebruik maken van de (vereiste) User Defined Function (UDF) bibliotheken die bij RelSQL meegeleverd zijn. Daarom is dit vooralsnog geen optie.

Licentie is niet correct

Als de boekverkenner niet start met de melding 'Licentie is niet correct. Bezoek de website en download de installatie opnieuw.', controleer dan of u de software heeft ge´nstalleerd met de ongewijzigde bestandsnaam zoals deze is gedownload. Het licentienummer zoals u heeft ingegeven op de website om de software te downloaden, zit namelijk in de bestandsnaam opgenomen en wordt gebruikt tijdens de installatie.