De Interactive Query Utility - IQU

Eindgebruikers hoeven geen kennis van SQL te hebben. Ze communiceren doorgaans via een grafische applicatie met het rdbms. Anders ligt dat voor databasebeheerders of ontwikkelaars van informatiesystemen, voor wie grondige kennis van SQL is gewenst. Hoewel ook voor deze professionals steeds meer grafische programma's beschikbaar komen, blijft het vaak nodig om rechtstreeks SQL-opdrachten in te typen en te versturen naar het rdbms. Ook voor het interpreteren van foutmeldingen is die kennis nodig.

Zodoende is kennis van SQL een noodzaak voor iedereen die zich automatiseerder, bouwer of beheerder noemt en die met relationele databases te maken heeft. Daarom is altijd een apart programma beschikbaar om rechtstreeks in SQL te communiceren met het rdbms. Voor zo'n simpele SQL-client zijn diverse benamingen in omloop, zoals SQL-querytool of SQL-omgeving.

De Interactive Query Utility ('interactief vraaggereedschap', kortweg IQU) is zo'n SQL-tool. IQU is geďntegreerd in de Boekverkenner. Het biedt faciliteiten om SQL-statements in te typen en naar het rdbms te sturen. Het rdbms voert de opdrachten uit, en stuurt gegevens of een boodschap terug. IQU is daardoor een uitstekend middel om SQL te léren.

Van bijzonder belang is de mogelijkheid om in de Boekverkenner een query in de boektekst aan te klikken, waarna deze in het IQU-invoervenster wordt geplaatst. Daarbij wordt automatisch ingelogd op de juiste voorbeelddatabase (als dit nog niet was gebeurd). Indien die voorbeelddatabase nog niet is geďnstalleerd, wordt automatisch het databasevenster geopend.

Het rode commentaar in de afbeelding hieronder geeft aan hoe de boekverkenner samenwerkt met IQU.

De Interactive Query Utility - IQU